România – locul 4 în lume la decesele provocate de boli de inimă /// Foto Publimedia / Shutterstock

Românii încep să sufere de hipertensiune arterială şi de diferite forme de cardiopatie ischemică de dinainte să împlinească 35 de ani, avertizează medicii

Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual se înregistrează 17 milioane de decese provocate de afecţiunile cardiovasculare.

Specialiştii estimează că în următorii zece ani numărul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an. România se află în primele 4 locuri în lume în ceea ce priveşte mortalitatea de cauză cardiovasculară. Pe primul loc se află Rusia, urmată de Bulgaria şi apoi Ungaria.

Potrivit datelor Societăţii Române de Cardio­logie, zilnic 40 de conaţionali mor din cauza infarctului miocardic. În plus, doi din trei români suferă de diferite afecţiuni cardiovasculare. Statisticile mai arată că aproape jumătate dintre români au hipertensiune arterială, afecţiune cardiovasculară ce favorizează apariţia accidentelor vasculare şi a infarctului miocardic. Cardiologii spun că, de obicei, această boală nu are niciun simptom.

Fumatul şi fast-foodul atacă inima

Medicii avertizează că fumatul, stresul şi alimentaţia dezechilibrată din punct de vedere nutriţional fac ca bolile cardiovasculare să fie tot mai des întâlnite în rândul populaţiei tinere. Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, spune că stilul de viaţă „vestic”, pe care l-au adoptat tot mai mulţi români, este responsabil de acest fenomen. Acest stil presupune preferinţa pentru hrana de tip fast-food şi abandonarea mişcării.

„Hipertensiunea arterială şi diferitele forme de cardiopatie ischemică debutează de obicei în jurul vârstei de 50 de ani, dar stilul de viaţă dezorganizat duce la apariţia afecţiunilor cardiovasculare sub vârsta de 35 de ani”, precizează prof. dr. Hâncu.

Pentru ca populaţia să conştientizeze riscul unei boli cardiovasculare, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi o companie producătoare de medicamente vor demara un program de informare în 30 de oraşe ale ţării, în perioada 26 octombrie 2010 – martie 2011. Pacienţii vor beneficia de broşuri informative şi testări gratuite. În funcţie de rezultatele testelor, pacienţii vor fi îndrumaţi către medici specialişti, fiind monitorizaţi îndeaproape de medicii lor de familie.

sursa