Chiar acum, în timp ce urmărești acest video, zeci sau poate sute de milioane de oameni de pe planetă sufera un #infarct​ miocardic. Și nu toți supraviețuiesc. Dacă sunt întrebați care sunt simptomele unui #atac​ de #cord​, cei mai mulți oameni indică durerea toracică. Nu este un răspuns greșit, cât unul incomplet.

În ultimele decenii oamenii de știință au ajuns la concluzia că simptomele atacului de cord nu sunt întotdeauna foarte clare. Mai mult de atât, aceștia au observat că ele pot să apară în diferite moduri și că pot depinde de o serie de factori cum ar fi sexul, vârsta și tipul de boală cardiacă de care suferă pacientul. Nu depind însă de câtă carte ai învățat, de câți bani ai în cont, ce pile ai prin instituțiile statului, ce tip de mașină conduci sau de câte ori te-ai recăsătorit. Din toate aceste puncte de vedere suntem egali în fața infarctului.

Durere la nivelul toracelui

Este o durere resimțită în centrul pieptului, ca o presiune, care durează câteva minute și apoi dispare.

Disconfort în alte zone ale corpului

Te mai poți confrunta cu o durere în spate, în umăr, în unul sau ambele brațe, în zona gâtului – în unele cazuri cu iradiere spre maxilar, bărbie sau urechi. Acest tip de dureri dispar și reapar.

Dificultăți de respirație și senzație de sufocare

Acestea pot să apară însoțite sau nu de durerile din piept. Respirația este scurtată și ai senzația că nu poți inhala suficient aer, că te sufoci. Vorbim în acest caz de simptome care apar în absența efortului fizic. Pentru că dacă tocmai ai urcat opt etaje pe scări sau ai descărcat un camion cu marfă, se cam justifică.

Disconfort digestiv

În unele cazuri apar manifestări care „păcălesc”, făcându-te să te gândești ca nu ți-a picat bine o mâncare, un aliment, și te-ai ales cu pântecăraie. Greața, vărsăturile și crampele abdominale puternice se pot număra și ele printre semnele timpurii ale atacului de cord.

Stare de oboseală nejustificată

Dacă fără să te fi spetit muncind te simți aproape permanent slăbit, scurs de puteri până la ultima picătură, ar fi bine să mergi la medic și să i te văicărești. Că ălora de acasă degeaba le spui, dacă te știu că tragi ca robul și le faci tu pe toate. Să nu-ți pese dacă doctorul e nevricos, te repede și-ți zice că oboseala nu-i motiv să vii la consultație și că alții au probleme reale și grave. Tu ține-o pe-a ta și insistă să-i explici că obosești fără să faci nimic. Oboseala asta nejustificată poate fi cauzată de hipertensiune arterială sau de vreo afecțiune cardiacă de care suferi fără să ai habar. Că dacă ai fost deja diagnosticat cu o afecțiue cardiacă de care medicul știe, îți ia oboseala în serios fără să insiști tu.

Alte semne timpurii ale atacului de cord includ intensificarea ritmului cardiac, palpitațiile, stările de confuzie, durerile de cap, amețelile frecvente, transpirația excesivă, tusea (fumezi, ai?!) și tulburările de somn: dificultăți în a adormi, insomnie sau somn agitat, care nu îți permite să te odihnești.

Sfaturi pentru prevenirea infarctului

Dacă ai factori de risc cardiac, discută cu medicul. El va stabili la ce intervale de timp să te prezinți pentru efectuarea de analize și investigații care să urmărească starea de sănătate a inimii.

Urmează o dietă sănătoasă pentru inimă, bazată pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe (cum ar fi peștele), fasole, linte, nuci și ulei de măsline.

Evită carnea roșie, alimentele procesate și băuturile cu zahăr adăugat.

Renunță la fumat. (O dată pentru totdeauna, nu săptămânal.)

Străduiește-te să reduci nivelul de stres. Petrece cel puțin două ore și jumătate pe săptămână făcând exerciții fizice de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos, cu bicicleta sau înotul.

Dormi între 7 și 9 ore pe noapte.

Dacă ai primit tratament, ține-te de el.