APOPLEXIE, apoplexii, s. f. Pierdere bruscă a cunoștinței și a sensibilității, cauzată de obicei de o hemoragie cerebrală; atac, dambla, ictus apoplectic. – Din fr. apoplexie, lat. apoplexia.

ARTÉRĂ, artere, s. f. Vas sangvin care asigură circulația sângelui de la inimă la diverse organe și țesuturi. – Din fr. artère.

ÍNIMĂ, inimi, s. f. Organ intern musculos central al aparatului circulator, situat în partea stângă a toracelui, care are rolul de a asigura, prin contracțiile sale ritmice, circulația sângelui în organism, la om și la animalele superioare; cord – din Lat. anima.

CORONOGRAFÍE, coronografii, s. f. Radiografie a arterelor coronare. – Din fr. coronographie.

HEMOROÍD, hemoroizi, s. m. Dilatație varicoasă internă sau externă a venelor din regiunea rectului, manifestată prin dureri și hemoragii, apărând mai ales la cei ce duc o viață sedentară; trânji. – Din fr. hémorroïdes.

STENT

TROMBOFLEBÍTĂ, tromboflebite, s. f. Inflamație a peretelui unei vene și formare de cheaguri de sânge care pot duce la obturarea totală sau parțială a venei și la provocarea emboliilor. – Din fr. thrombophlébite.

VARÍCE s. f. pl. Dilatație venoasă permanentă și neregulată, mai frecventă la membrele inferioare, produsă de pierderea elasticității pereților venelor. – Din fr. varice, lat. varix, -ricis.

VÉNĂ s.f. Vas prin care sângele se întoarce spre inimă; vână.  – Din fr. veine, lat. vena.