Venele formează un sistem inteligent care deține funcția foarte importantă de a livra oxigen sângelui care circulă prin organism și ajunge înapoi la inimă. În mod normal, lumea nu se gândește prea mult la vene până când nu vede cum acestea ies la suprafață pe sub primul strat de piele. Venele proeminente pot avertiza în privința anumitor probleme de sănătate. Dar în cele mai multe cazuri nu sunt un motiv de îngrijorare.

vene proeminente vene vizibile, venele vizibile
venele vizibile

Dacă venele tale au devenit brusc mai vizibile și nu-ți poți da seama de ce, nu este cazul să te îngrijorezi. Am identificat câteva motive pentru care acestea își schimbă aspectul.

1. Venele vizibile pot fi ceva normal pentru tipul tău de piele

Specialiștii care studiază aceste structuri complexe spun că oamenii cu piele deschisă la culoare au mai des venele vizibile, deoarece ei prezintă și piele mai subțire. Pe măsură ce trece timpul, stratul de grăsime de sub piele devine din ce în ce mai subțire. Acesta ar fi și motivul pentru care oamenii în vârstă au de multe ori vene proeminente pe mâini sau picioare. În plus, la unele persoane, venele sunt pur și simplu mai aproape de suprafață.

2. Venele pot deveni proeminente după antrenament

Dacă ți se văd venele în timpul efortului fizic este ceva normal, deoarece când faci sport lucrează toți mușchii. Iar venele sunt împinse spre suprafață și după exerciții, mușchii se retrag și le fac acestora loc.

3. Multe femei însărcinate își observă venele de pe mâini

Multe femei însărcitate se plâng de această problemă, dar nu au un motiv serios de îngrijorare, deoarece volumul de sânge este mai mare în timpul sarcinii. Și este normal ca venele să încerce să facă față surplusului. Rețeaua vaselor de sânge lucrează acum suplimentar, ca să transporte sânge și către făt, deci poți sta liniștită că venele ieșite în evidență vor dispărea după naștere.

4. Dacă masa de grăsime din organism este scăzută e normal să ți se vadă venele

Scăderea masei de grăsime este unul dintre motivele pentru care venele devin vizibile. Oamenii slabi au un strat mai subțite de grăsime ce acoperă în totalitate venele și contrar așteptărilor, le permite să fie mai evidente.

5. Există însă și cazuri în care venele proeminente necesită o vizită la medic

În multe cazuri, venele proeminente sunt ceva normal. Dacă acestea sunt însoțite de simptome precum dureri în piept, dificultăți de respirație, vene varicoase și umflate, trebuie să faci măcar o vizită de control la medicul specialist. Acest aspect inflamat poate fi un semnal de alarmă pentru trombofilie, boli de vene și vene varicoase. Deci situația nu trebuie ignorată.