De-a lungul timpului, ardeii iuți și-au câștigat renumele de aliment terapeutic. Studii desfășurate în Statele Unite ale Americii și Australia au arătat că această legumă previne multe boli cardiovasculare și vindecă anumite afecțiuni ale stomacului și ale intestinelor.

capsaicina

Originari din America Centrală și de Sud, ardeii iuți s-au răspândit în întreaga lume cu ajutorul navigatorilor spanioli și portughezi. Ardeiul iute are gustul specific datorită unui ingredient special numit capsaicină.

Cantitatea de capsaicină determină gradul de iuțeală al ardeilor. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât ardeii sunt mai iuți. Îți place mâncarea iute sau picantă? Poți consuma ardei iute la fiecare masă. Vezi mai jos cele mai importante beneficii.

Pierderea în greutate

Alimentele iuți accelerează procesul de pierdere în greutate.

Cercetătorii au demonstrat că substanța care determină nivelul de iuțeală – capsaicina – ajută organismul să ardă mai multe calorii.

Prevenirea cancerului

Se crede că substanța care determină iuțeala ardeilor poate distruge celulele canceroase. Ardeiul iute vă ferește de răceli și previne, de asemenea, accidentele vasculare cerebrale (AVC) și obezitatea.

Îmbunătățește sănătatea inimii

S-a demonstrat că ardeii iuți pot reduce nivelul colesterolului și nivelul de trigliceride. De asemenea, pot preveni formarea cheagurilor de sânge. Țările care folosesc ardeiul iute în abundență au o rată mai scăzută a bolilor de inimă.

Hipertensiune

Ardeiul iute poate scădea tensiunea arterială și poate relaxa vasele de sânge.

Managerul furiei

Alimentele iuți sau picante stimulează producerea de serotonină – hormonul responsabil pentru starea de bine. Este un remediu eficient și pentru depresie.

Ameliorează inflamațiile

Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăți antiinflamatorii. Capsaicina blochează eficient anumite substanțe asociate cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenție excelentă a artritei.

Ameliorează durerea

Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis și neuropatia diabetică.

Îmbunătățește digestia

Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimulează apetitul și îmbunătățește digestia. Alimentele care sunt digerate corect îi oferă organismului nutrienții și energia de care are nevoie.

Alimentele digerate greșit produc toxine. Digestia este esențială pentru sănătatea noastră, ața că aceste proprietăți ale ardeilor iuți sunt foarte importante.

Previne cancerul de prostată

Studiile referitoare la cancerul de prostată arată că capsaicina poate distruge în mod eficient celule canceroase. În urma unei terapii de 4 săptămâni, capsaicina a stopat multiplicarea celulelor canceroase, iar tumorile au fost reduse în mod semnificativ în cazul majorității testelor.

Este recomandată administrarea unei cantități de 400 mg de capsaicină de 3 ori pe săptămână pentru a preveni cancerul de prostată.

Previne ulcerul de stomac

Pentru o perioadă lungă de timp, s-a crezut că alimentele iuți pot cauza ulcerul de stomac. În prezent, s-a confirmat că ardeiul iute nu cauzează ulcer, ba dimpotrivă, previne apariția lui. Distruge bacteriile nocive și stimulează secreția de sucuri gastrice cu rol protector.