Tratarea varicelor este o misiune grea. Odată apărute, să scapi de varice nu este chiar floare la ureche. Tocmai de aceea cea mai eficace metodă de tratare a varicelor este prevenirea apariţiei lor.

Ce au descoperit cercetatorii despre tratarea varicelor

Potrivit unor studii realizate de către Societatea Americană de Chirurgie Vasculară, 50-55% dintre femeile însărcinate dezvoltă varice. Lăsând la o parte aspectul estetic, varicele pot fi dureroase şi chiar pot conduce la probleme grave de sănătate.

Printre cauzele apariţiei varicelor se numără sarcina, schimbările hormonale (pubertate, sarcină, menopauză), obezitatea, sedentarismul, factorii genetici şi îmbătrânirea.

O soluţie folosită des în tratarea varicelor este purtarea zilnică ciorapilor medicinali de compresie. Radio frecvenţa şi tratamentele cu laser pot fi, de asemenea, soluţii minim invazive în tratarea varicelor.

Este însă mult mai uşor să previi decât să vindeci. Iar medicii recomandă ţinerea sub control a greutăţii corporale, exerciţiile fizice, în perioada de odihnă picioarele să fie ridicate, evitatea statului pe scaun sau în picioare pentru perioade mari de timp, alimentaţie cu un conţinut scăzut de sare şi bogată în fibre.

De asemenea, ar trebui evitată purtatea pantofilor cu toc pentru perioade lungi.

Iar femeile care au dezvoltat deja varice ar trebui să renunţe definitiv la purtarea pantofilor cu toc înalt. Nici hainele strâmte nu fac bine sănătăţii picioarelor, în special cele mulate perfect pe talie, şolduri şi coapse. Dacă doctorul o recomandă, nu neglijaţi purtarea ciorapilor medicinali de compresie.

Doctorul Bogdan Goga, despre ce este contraindicat persoanelor cu varice

Fizioterapeutul Bogdan Goga a vorbit despre contraindicațiile în tratarea varicelor cât și despre pericolul la care ne expunem când stăm picior peste picior la birou.

„Atunci când stăm un timp îndelungat la birou, fără să ne mișcăm prea mult, pompa musculară nu mai este activată şi astfel se va crea o insuficiență venolimfatică.

Pentru a înţelege mai bine acest mecanism, trebuie să vă explic faptul că arterele au în structura lor o musculatură care joacă rolul unei micropompe, în sensul că pulsează sângele arterial către țesuturi.

Spre deosebire de acestea, venele nu au acest tip de musculatură, motiv pentru care circulaţia sângelui prin ele depinde de energia cinetică restantă şi de contracțiile muşchilor care strivesc venele şi au rolul unei pompe.

Este lesne de înțeles că atunci când aceste contracții musculare sunt diminuate sau lipsesc. De asta, poziția membrelor inferioare este contra gravitației, circulația venolimfatică nu va mai avea loc la aceeași parametri.

De asemenea, poziția picior peste picior, la birou, este nocivă, deoarece membrul care va sta deasupra, sprijinit de celălalt picior, va suferi o comprimare majoră la nivelul zonei din spatele genunchiului, zonă foarte importantă, datorită pachetului venolimfatic situat la nivelul său”, a declarat doctorul Goga pentru revista Taifasuri.

Acesta a mai spus și care sunt factorii care duc la umflarea picioarelor: „Desigur, foarte mulți factori conlucrează și determină umflarea picioarelor, iar la persoanele care au o circulație mai lentă, acești factori nu fac decât să agraveze afecțiunea.