In Romania exista aproximativ un milion de persoane care sufera de insuficienta cardiaca, respectiv 4,7% din populatia cu varsta peste 35 de ani.

inimaDintre acestia, 9 din 10 nu stiu ca sufera de insuficienta cardiaca, conform celui mai recent barometru realizat de Societatea Romana de Cardiologie. Insuficienta cardiaca este o boala cronica in care inima nu pompeaza suficient sange spre organe pentru a sustine functionarea acestora.

Cele mai frecvente cauze ale insuficientei cardiace sunt boala coronariana ischemica cronica, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile si malformatiile congenitale cardiace. Respiratia grea, capacitatea de efort scazuta, starea de oboseala care impiedica pacientul sa isi desfasoare activitatile curente sunt cateva dintre simptomele insuficientei cardiace.

“In urma cu doua decenii, insuficienta cardiaca era considerata stadiul final al evolutiei bolilor cardiovasculare si o boala fatala. In anii 2000 insa, descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficienta cardiaca intr-o boala tratabila. Principiile si strategiile de tratament inovatoare, precum si dispozitivele medicale de ultima generatie cresc speranta de viata a pacientilor cu insuficienta cardiaca. Insa, este obligatoriu ca pacientul sa se prezinte in timp util la medic si afectiunea sa fie diagnosticata intr-un stadiu cat mai incipient”, a declarat Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Sef Disciplina Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, potrivit eva.ro.

Cum sa-ti mentii inima sanatoasa:

1. Consuma zilnic alimente bogate in fibre!

2. Mentine-te la o greutate corporala normala!

3. Miscarea trebuie sa fie practicata cu regularitate!

4. Limiteaza consumul de carne rosie si mezeluri!

5. Consuma alcool cu moderatie.