Numită „ucigaşul tăcut”, hipertensiunea este o boală care, netratată, ne ruinează sănătatea şi, în cazurile grave, poate duce chiar la complicaţii ce pot genera decesul. Prof. dr. Maria Dorobanţu, şefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, ne-a acordat un interviu în care ne explică totul despre această afecţiune.

hipertensiune arteriala

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?

Hipertensiunea arterială (HTA) este o afecţiune care se caracterizează prin creşterea constantă a tensiunii arteriale peste 140, cu 90 mmHg. Această boală afectează atât femeile, cât şi bărbaţii, dar este mai frecvent întâlnită la femei, în special la cele cu vârste peste 50 de ani. În România, are o prevalenţă de 40%, adică unu din 10 adulţi este hipertensiv.

Ce riscuri au hipertensivii?

Chiar dacă, de multe ori, nu este însoţită de simptome, hipertensiunea arterială este o boală serioasă care, în timp, determină complicaţii severe dacă nu este tratată sau dacă tratamentul nu este constant. Bolnavii hipertensivi pot face accident vascular cerebral de trei-patru ori mai frecvent decât persoanele cu tensiune arterială normală sau infarct de miocard de două-trei ori mai frecvent decât normotensivii. Iată de ce mortalitatea cardiovasculară secundară HTA este ridicată. Ca urmare, boala trebuie tratată tot timpul, chiar şi după ce valorile tensionale se reduc, pentru că, dacă tratamentul se întrerupe, aceste valori cresc din nou.

Maria Dorobanţu

În ce constă tratamentul şi ce alte măsuri trebuie luate?

Tratamentul medicamentos trebuie dublat de măsuri non-medicamentoase, adică de reducerea aportului de sare şi alcool, de scăderea greutăţii (dacă bolnavii sunt supraponderali), de întreruperea fumatului. Obezitatea, de exemplu, favorizează apariţia nu numai a HTA, ci şi a diabetului zaharat. Dacă se întâmplă să coexiste, cele două cresc şi mai mult riscul cardiovascular al persoanelor afectate. Aceste măsuri care definesc ceea ce se cunoaşte şi sub denumirea de „schimbarea stilului de viaţă”sunt foarte importante, deoarece reduc tensiunea arterială, făcând uneori, în formele mai uşoare, ca medicamentele să nu mai fie necesare.

„Hipertensivii au un mare risc de a dezvolta insuficienţă cardiacă sau renală.”, PROF. DR. MARIA DOROBANŢU

„Hipertensiunea arterială nu se vindecă decât în cazuri rare, când are o cauză care se poate identifica şi trata.”, PROF. DR. MARIA DOROBANŢU

70 la sută din persoanele cu vârste de peste 70 de ani suferă de hipertensiune.