Persoanele care au probleme cu somnul prezintă un risc ridicat de probleme cardiace, inclusiv de atac de cord, susţin autorii unui studiu norvegian pe această temă, publicat de revista European Heart Journal. Studiul a monitorizat şi analizat peste 50.000 de persoane, timp de 11 ani, pentru a ajunge la această concluzie.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia au inclus în studiu persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 89 de ani. La începutul studiului, niciuna dintre aceste persoane nu era diagnosticată cu vreo problemă cardiacă. În timp, însă, au descoperit cercetătorii, persoanele care aveau probleme cu somnul pe perioade mai lungi au ajuns să prezinte un risc mai ridicat de a dezvolta o problemă la inimă. Somnul deficitar face ca muşchii inimii să îşi „iasă din formă”, adică să nu îşi mai îndeplinească în mod corespunzător funcţiile: sunt fie prea slăbiţi, fie prea băţoşi pentru a pompa sângele în corp la presiunea corespunzătoare. În timpul studiului, persoanele monitorizate au fost rugate să descrie dacă au dificultăţi de a adormi sau a dormi bine pe durata nopţii şi, de asemenea, cât de odihniţi se simţeau după o noapte de somn liniştit şi normal.

Studiul a relevat că persoanele care adormeau greu sau nu puteau să doarmă prea mult ori se trezeau destul de repede după ce adormeau prezentau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta o problemă cardiacă decât persoanele care nu aveau probleme cu somnul. Şi persoanele care nu dormeau liniştite şi nu se trezeau odihnite prezentau un astfel de risc, dar puţin mai scăzut. Cercetătorii spun că nu este, încă, foarte clar de ce apare această asociere între somnul deficitar şi problemele cardiace (asociere prezentă indiferent de alţi factori aflaţi în ecuaţia sănătăţii, precum cosumul de alcool, ţigări, obezitatea sau de absenţa acestora). „Nu putem afirma concret că insomnia provoacă atacuri de cord, crize cardiace. Dar dacă face asta, vestea bună este că insomnia se poate trata. Evaluarea problemelor de somn poate aduce informaţii suplimentare de mare ajutor în prevenirea atacurilor de cord sau a altor deficienţe cardiace”, consideră autorii studiului.

„Când suferi de insomnie, corpul tău eliberează un hormon de stres care poate influenţa inima în mod negativ”, notează cercetarea. „Studiul este unul asociativ, leagă insomnia de probleme cardiace, dar nu demonstrează că insomnia produce atac de cord sau probleme cardiace ori că problemele cardiace ar produce insomnie. Studiul pune probleme interesante, care cer investigaţii şi mai amănunţite. Insomnia este o afecţiune extrem de neplăcută, dar există posibilităţi de a o trata: schimbarea stilului de viaţă, exerciţiul fizic, o alimentaţie corespunzătoare, renunţarea la fumat, pierderea în greutate”, consideră Tim Chico, lector în cadrul Universităţii Sheffield din Marea Britanie. „Nu trebuie să interpretăm acest studiu în sensul că nopţile nedormite ne vor provoca un atac de cord. Dar el arată că există o legătură între insomnie şi funcţionarea inimii. Este ştiut, deja, că un somn suficient şi odihnitor este vital pentru sănătatea noastră fizică, psihică şi mentală”, apreciază şi June Davison, reprezentantă a British Heart Foundation.

Sursa şi foto: BBC