Un mic pește tropical care trăiește în râul Gange și care este larg răspândit în magazinele de animale domestice ar putea stârni o revoluție în tratarea afecțiunilor cardiace sau în ceea ce privește transplanturile de inimă. Oamenii de știință cred că abilitatea uimitoare a peștelui zebră de a-și regenera mușchii cardiaci ar putea duce la descoperirea de noi medicamente și tratamente și, într-o bună zi, i-ar permite inimii umane să se vindece singură după ce a fost zguduită de un infarct.

Cercetătorii medicali au descoperit deja o moleculă proteică la peștele zebră care pare să joace un rol important în procesul de regenerare a mușchilor cardiaci afectați, informează The Independent. Un pește zebre poate repara până la 20% din mușchii inimii la câteva săptămâni după ce aceștia au suferit un șoc. „Dacă am găsi o modalitate biologică de a repara mușchii cardiaci afectați, asta ar duce cu siguranță la evitarea transplanturilor de inimă la oamenii care au suferit crize cardiace”, spune Peter Weissberg, directorul medical al British Heart Foundation. Institutul și-a anunțat inițiativa de a strânge încă 50 de milioane de lire sterline în următorii cinci ani pentru noi dezvoltări în medicina regenerativă, care includ și beneficiile anunțate de peștii zebră.

Acum cinci ani, discuțiile pe marginea regenerării țesutului cardiac afectat s-au axat pe ideea de a transplanta celule stem care se transfomră în mușchi cardiaci adulți. Cercetările mai recente au îndreptat însă atenția spre stimularea celulelor stem inactive care sunt prezente deja în inima umană. Asta a sporit numărul de oameni care supraviețuiesc unui infarct, însă aceștia sunt adesea nevoiși să trăiască cu un țesut cardiac puternic afectat ce le poate cauza probleme mai târziu. Scopul noilor cercetări este să-i ajute pe acești oameni să-și recâștige mobilitatea, așa cum pacienții care au suferit un transplant au șansa să trăiască relativ normal. În ultimele decenii, numărul morților provocate de infarcte a scăzut, însă a crescut cel al deceselor cauzate de insuficiență cardiacă.

Profesorul Paul Riley, de la University College London, spune că molecula proteică numită timozină, întâlnită la peștii zebră, ar putea constitui baza unui nou medicament pentru repararea țesutului cardiac afectat. Proteina pare să controleze dezvoltarea epicardului, învelișul extern al inimii, declanșând astfel formarea unor noi țesuturi și vase sangvine cardiace. Atât peștii zebră, cât și oamenii sunt vertebrate, iar inimile lor împărtășeșc o serie de caracteristici similare, deși inima umană are patru compartimente iar cea peștilor în cauză are doar două. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că factorii care controlează regenerarea inimii la peștii zebră ar putea fi folosiți pentru a stimula celulele stem inactive, latente prezente în inima umană.

Foto: Flickr/bob_jenkins