Ouale, considerate pana acum destul de sanatoase, contin grasimi care ingroasa vasele de sange si cresc riscul de ateroscleroza.

oua, oualeUltimul studiu despre oua spune ca cei care consuma mai mult de trei galbenusuri pe saptamana risca sa faca atac cerebral sau infarct miocardic.
Pentru micul dejun, clasicele oua ochiuri nu se mai prajesc in ulei, ci se pregatesc in apa.

Consumate fierte, ochiuri sau omleta, ouale, in special galbenusurile, sunt bogate in colesterol si dauneaza arterelor in aceeasi masura ca fumatul, conform unor studii americane.

Producatorii se apara, spunand ca acestea sunt simple supozitii.

„Cei care stiu ca au probleme vasculare nu trebuie oricum sa consume galbenus de ou. Nivelul ridicat de colesterol se gaseste in galbenus si poate duce la blocarea arterei carotide care asigura circulatia sangelui spre creier crescand astfel riscul aparitiei unui atac cerebral”

atentioneaza dr. David Spence, profesor de neurologie la „Western University” din Londra.

Nu mai mult de doua oua pe saptamana

Echipa condusa de medicul Spence a strans date de la aproximativ 1.200 de persoane care erau incluse in programe de reducere a riscului de aparitie a accidentelor vasculare. Cercetatorii au apelat la investigatii cu ultrasunete pentru a determina riscul formarii placii arteriale in cazul fiecarui pacient.

In acelasi timp au verificat daca pacientii sunt sau nu fumatori, cat de des obisnuiesc sa manance oua, dar si prezenta altor factori care influenteaza functionarea inimii. Concluzia testelor a fost ca desi placa arterelor se mareste odata cu varsta, fumatul si consumul regulat de galbenusuri de oua pot creste in aceeasi masura riscul de accidente vasculare.

Oamenii care mananca trei sau mai multe galbenusuri de oua au un nivel mult mai crescut al placii arteriale in comparatie cu cei care consuma doua sau mai putine galbenusuri intr-o saptamana.

Un singur galbenus contine o cantitate de colesterol care depaseste doza zilnica recomandata pentru bolnavii cardiaci si pentru cei cu risc de aparitie a unor atacuri vasculare.

Albusul, sursa de proteine fara colesterol

In replica, asociatiile de producatori de oua din SUA au precizat ca aceste studii nu stabilesc clar un raport cauza-efect intre consumul de oua si riscul de atac de cord.

Doctorul Gregg Fonarow, purtator de cuvant al Asociatiei Americane a Inimii, spune ca recomandarile privind un consum moderat de galbenusuri de oua nu sunt de azi, de ieri, ci de cateva decade.

Specialistul a precizat ca nu trebuie ca populatia sa se fereasca doar de oua, ci si de alimentele preparate cu oua, cum ar fi foietajele si alte produse de patiserie.

De cealalta parte, albusul ramane o sursa de proteine foarte sanatoasa, iar consumul sau este benefic.