Stresul reprezintă o stare de frică, deranjare și panică. Desigur, nu am spus nimic nou. Hippocrate scria despre stres încă în sec. 4 î.Hr., iar Freud a reluat tema în anii 30 ai secolului trecut. Cu toate acestea, în zilele noastre nivelul stresului a devenit o problema de proporții globale.

Preparatele medicamentoase sunt remedii clasice pentru tratarea stresului și fricii. În plus, recent a apărut terapia cognitivă. Pe Internet se pot găsi alte soluții pentru stres, așa cum ar fi: masajul, yoga sau relaxarea generală. Dar neurologii din Marea Britanie au decis să se concentreze asupra studierii melodiilor care micșorează nivelul stresului.

Stresul și Generația Y

Un studiu realizat în anul 2013 în rândul studenților americani a arătat că 57% dintre respondenți se plâng de ”stres continuu”. În rândul studenților din Marea Britanie starea este și mai critică.

Majore Wolles, directorul general al companiei care a efectuat acest studiu, afirmă că generația Y (adică oamenii care s-au născut între anii 1980 și 1990) este o generație disperată.

– Cauza acestui fenomen sunt tehnologiile noi, reformele din învățământ și educația concentrată pe o exagerată protecție a copilului de contactul cu realitatea crudă.

nivelul stresului

Peter Kruger, un psiholog londonez, afirmă:

– Oamenii care nu au de ales în viață sunt mult mai puțin expuși stresului. Și asta pentru că atunci când faci o alegere, ulterior nu poți da vina pe nimeni decât pe tine pentru alegerea făcută. În prezent pierdem foarte mult timp pentru a lua o decizie simplă. Oamenii din trecut nu aveau așa dificultăți. Ne expunem stresului chiar și atunci când nu putem alege una din două perechi de pantofi!

În plus, nimeni deja nu își imaginează viața fără telefoanele performante. Acestea într-adevăr sunt foarte utile, dar ne-au făcut dependenți de rețelele de socializare. Acestea ne permit să comparăm totul – relațiile, dietele, frumusețea, bogăția, nivelul de prosperitate. Și ne putem compara nu doar cu prietenii, dar și cu marile celebrități. Studiile arată că cei care petrec mult timp pe rețelele de socializare sunt mult mai stresați, pentru că văd acolo persoane mult mai bogate, frumoase, puternice, inteligente și influente decât ei. Iar acest lucru le induce starea de depresie, pentru că se simt inferiori acestor persoane.

Cu toate acestea, aceiași psihologi afirmă că putem scăpa ușor de stres cu ajutorul compozițiilor muzicale, anume a celor care au proprietatea de a anihila starea de stres.

Astfel, cercetătorii de la “Mindlab International” au dorit să afle ce tip de muzică relaxează creierul cel mai mult. Pentru asta a fost selectat un grup de oameni de diferite vârste și meserii. În timp ce ei ascultau muzică, li se monitoriza pulsul, respirația, tensiunea arterială și activitatea cerebrală.

Studiul a arătat că piesa ”Weightless” micșorează nivelul stresului cu 65%!

Ulterior s-a aflat că această piesă a fost compusă de trupa Marconi Union în colaborare cu un grup de psihologi și oameni de știință, care de asemenea au testat modul în care piesa influențează tensiunea arterială și bătăile inimii.

Ca urmare a acestor studii, șeful laboratorului ce cercetare dr. David Lewis-Hogeson recomandă să ascultăm această compoziție muzicală chiar și atunci când conducem mașina.

Autor text: Perfect Media
Sursa: JustMusicTV