O tehnică intervenţională vine în ajutorul bolnavilor de hipertensiune şi îi poate trata în doar 45 de minute. Iată ce presupune metoda şi în ce constă. Hipertensiunea arterială (HTA) ocupă primul loc din punct de vedere al celor mai răspândite probleme de sănătate existente. Peste un miliard de oameni suferă de HTA la nivel mondial.

Ce este denervarea renală

Pentru persoanele cărora, în ciuda medicaţiei, nu le scade tensiunea, metoda de denervare renală are efect sigur: scade tensiunea cu cel puţin 30 de procente.

“Unui bolnav care ia, zilnic, trei-patru medicamente pentru a-şi ţine tensiunea arterială sub control, iar rezultatul întârzie să apară, îi este indicată denervarea renală”, explică dr. Alp Burak Çatakoğlu, cardiolog la Liv Hospital, din Turcia.

Ce înseamnă HTA

Creşterea presiunii sangvine din artere se numeşte HTA. Din cauza ei, inima depune un efort suplimentar pentru a aduce presiunea la normal. De obicei, HTA este o boală fără simptome. Tensiunea normală este atunci când presiunea maximă (sistolă) este 120, în timp ce presiunea minimă (diastolă) este 80 şi este identificată sub forma 120/80 mmHg. În cazul în care aceste valori cresc la peste 140/90 mmHg, persoana căreia îi este efecuată analiza suferă de HTA.

Care sunt factorii de risc

La 90% din pacienţii cu HTA nu există o cauză anume a acestei boli, dar are legătură directă cu vârsta, kilogramele în plus, stresul, alimentaţia nesănătoasă, moştenirea genetică şi anumite boli precum cele renale sau anomalii ale glandei tiroide.

Cum se aplică metoda

Denervarea renală este folosită în întreaga lume de trei-patru ani. Aplicarea metodei de către cardiologul intervenţionist durează circa 45 de minute şi se face sub anestezie locală. Se pătrunde în artera femurală pentru a ajunge la fibrele nervoase din arterele renale. Cu ajutorul unui cateter se aplică o doză de radiofrecvenţă nervilor care înconjoară aceste artere.

Astfel, prin blocarea nervilor care cauzează creşterea tensiunii, valorile acesteia sunt ţinute sub control. Pacientul poate fi externat şi îşi poate relua activitatea a doua zi după intervenţie.

Tensiunea scade cu 30%

Cu ajutorul acestei metode, medicaţia utilizată poate fi, treptat, redusă. În şase luni de la intervenţie, valoarea tensiunii poate scădea cu 30%. Spre exemplu, dacă pacientul are o tensiune de 160 în mod constant, poate ajunge la 130 în mod sigur.

Ce boli dă HTA netratată

Sfaturi pentru hipertensivi

  • Exerciţii fizice regulate
  • Stoparea fumatului
  • Alimentaţie sănătoasă
  • Reducerea consumului de sare
  • Tratament medicamentos

4 ani au trecut de când a început aplicarea acestei metode. 7 milioane de români suferă de hipertensiune. 80% este rata minimă de succes pentru tratarea HTA prin denervare renală.