Cercetatorii au reusit sa creeze o membrana elastica si subtire, cu ajutorul unei imprimante 3D, care ar putea mentine inima sanatoasa pana la adanci batraneti, reusind sa previna infarctul, informeaza dailymail.co.uk.

membrana peste inima

Membrana este elastica si subtire, conceputa astfel incat sa acopere inima ca o manusa, fiind prevazuta cu electrozi subtiri care monitorizeaza functia cardiaca, iar proprietatile sale au fost testate pe o inima de iepure, in conditii de laborator.

Cercetatorii americani de la Universitatea Urbana-Champaign din Illinois si de la Universitatea din Washington, care au publicat rezultatele cercetarii in revista Nature, spera ca, peste 10 – 15 ani, vor reusi sa previna infarctul folosind membrana revolutionara pe inimile umane.

Echipa de cercetatori a reusit sa realizeze o membrana potrivita pentru inima unui iepure dupa ce au scanat prin mijloace computerizate suprafata acesteia, realizand ulterior un mulaj al membranei.

Dupa ce au creat membrana, au prevazut-o cu o retea de electrozi, care interactioneaza cu restul corpului, pentru a regla bataile inimii.

„Acest pericard artificial este controlat cu ajutorul unor dispozitive de inalta precizie, care simt si interactioneaza cu inima in diferite moduri, relevante pentru cardiologia clinica”, a afirmat cercetatorul John Rogers.

Acesti senzori monitorizeaza miscarea tesutului inimii, utilizand semnalele pe care sistemul nervos le trimite in mod normal inimii pentru a regla pulsul. Aceasta metoda permite dispozitivului sa mentina bataile inimii chiar si atunci cand o persoana sufera de aritmie sau are infarct.

„Cand detecteaza un eveniment potential catastrofal, precum un atac de cord sau aritmie, dispozitivul poate aplica o terapie de inalta definitie. Acesta poate aplica stimuli, stimuli electrici, din diferite puncte ale dispozitivului, intr-un mod optim, astfel incat sa opreasca aritmia si sa impiedice moartea cardiaca subita.”, a declarat inginerul biomedical Igor Efimov postului public din St. Louis.