sistem_circulator_partial

Incidenţa în creştere a bolilor cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral etc.) nu mai este o noutate nici pentru populaţie, nici pentru lumea medicală.

Ceea ce îi îngrijorează mai mult pe specialişti este că văd din ce în ce mai multe femei tinere victime ale bolilor de inima. Alarmant este şi faptul că riscurile sunt adesea subestimate în cazul femeilor. Ba chiar uneori infarctul trece neobservat pe motiv că ar fi un simplu „atac de panică”. Simptomele sunt uşor de confundat la femei, comparativ cu bărbaţii, unde durerea puternică în piept este semnul tipic de infarct.

„Infarctul de miocard la femei sub 50 de ani s-a triplat în ultimii 15 ani”, declara prof. Claire Mounier, preşedintele Federaţiei Franceze de Cardiologie, citată de 20minutes.fr.

Datele publicate de Federaţia Franceză de Cardiologie (FFC) sunt considerate alarmante: în Europa, bolile cardiovasculare sunt responsabile de 42% dintre decese la femei, comparativ cu 27% cauzate de cancer. Infarctul de cord este prima cauza de deces în rândul femeilor, cu o rată de 18%, urmat de accident vascular cerebral, cu 14%, apoi celelalte patologii vasculare, potrivit adevărul.ro.

În urmă cu 10-15 ani, bolile cardiovasculare erau apanajul femeilor de peste 65 de ani. Ele devin acum o ameninţare la vârste tinere din cauza schimbării stilului de viaţă al femeilor. Peste 60% dintre cazurile de infarct la femei sunt cauzate de fumat, potrivit FFC. Riscul de infarct creşte mai ales după 35 de ani la fumătoarele care utilizează anticoncepţionale pe baza de estrogen şi progesteron. Cât despre obezitate, pe parcursul ultimilor 10 ani, ea a crescut preponderent la femeilor de peste 18-25 de ani.