Un banal medicament – Ibuprofen, utilizat mai ales împotriva durerilor și a inflamațiilor, crește cu 31% riscul provocării unui stop cardiac dacă este administrat în cantități mari și fără indicații de la medic, arată un nou studiu realizat de cercetătorii din Damenarca.

stop cardiac

Alte medicamente din aceeași gamă de analgezice, cunoscute drept medicamente antiinflamatorii și nesteroidiane (NSAIDs), prezintă un risc și mai mare, potrivit studiului. Diclofenacul, de exemplu, este considerat cel mai periculos, întrucât crește riscul de stop cardiac cu 51%.

Profesorul Gunnar Gislason de la Universitatea din Copenhaga, care a coordonat studiul, a cerut să se realizeze mai multe controale legate de vânzările de ibuprofen și alte medicamente NSAIDs.

El spune că permiterea ca aceste medicamente să fie cumpărate fără prescripție medicală, fără sfaturi de la doctori și fără restricții ar trebui să tragă un semnal de alarmă publicului.

Cercetarea a fost realizată pe aproximativ 29.000 de pacienți care au făcut un stop cardiac între anii 2001 și 2010 în Danemarca.