Fumătorii au mai multe “șanse” să facă un atac de cord mai devreme decât nefumătorii, chiar și cu cel puțin un deceniu mai dreveme. Cercetătorii din Michigan au realizat un studiu care arată acest lucru, susținând că rezultatele sunt valabile și în absența altor factori de risc.

În cadrul studiului au fost analizați 3.600 de oameni care au fost spitalizați din cauza unui atac de cord sau din cauza durerilor cauzate de circulația slabă a sângelui spre inimă, un precursor al atacului de cord. Un sfert dintre pacienți erau fumători, iar, în medie, erau mai tineri cu probleme de sănătate mai puține decât nefumătorii cu probleme de inimă.

Bărbații nefumători aveau 64 de ani la internarea în spital, în medie, iar bărbații fumători aveau 55 de ani, în medie. La femei, vârstele medii erau de 70 de ani pentru nefumătoare și 57 pentru fumătoare.

Fumătorii erau mai puțin predispuși la alte probleme de sănătate relaționate de riscurile cardiace, precum colesterol ridicat, presiune arterială mare sau diabet. Acest lucru și vârsta mai mică explică și de ce au observat cercetătorii că fumătorii au mai multe “șanse” să moară în șase luni după atacul de cord, comparativ cu nefumătorii.

Dr. Gregg Fonarow, cardiologul care a condus studiul, spune că cercetarea este încă un exemplu de pericole la care este expusă inima din cauza fumatului, dar subliniază că renunțarea la fumat poate îndepărta aceste pericole.

Foto: Flickr / Valentin.Ottone
Sursa: Reuters