70% dintre pacienţi nu au ştiut că li s-a întâmplat un accident vascular-cerebral, iar mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore, pentru a primi tratament adecvat

Cazul şoferului din Iaşi care a suferit, zilele trecute, un accident vascular cerebral (AVC) la volan, ajungând la Spitalul Clinic de Urgenţe ,,Prof.Dr.Nicolae Oblu”, unde a avut şansa de a beneficia imediat de cel mai bun tratament, l-a determinat pe medicul-deputat Tudor Ciuhodaru să ofere câteva sfaturi ieşenilor, pentru reduce riscul de accident vascular, în contextul în care situaţia descrisă anterior se poate repeta oricând. „Diagnosticul şi tratamentul făcut în timp util influenţează major şansele de supravieţuire şi de recuperare ulterioară”, spune acesta.

Din păcate, accidentul vascular cerebral (AVC) se remarcă în rândul din ce în ce mai multor persoane tinere, care au un stil de viaţă haotic şi asupra cărora stresul de la locul de muncă îşi pune amprenta asupra sănătăţii.

Acesta subliniază faptul că formula FAST ar trebui învăţată în toate şcolile din România, împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educaţie pentru sănătate.

F (face – faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

A (arms – braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan braţele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos.

S (speech – vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

T (time – timp): Rapiditatea intervenţiei este esenţială. Sunaţi imediat la 112 sau transportaţi pacientul de urgenţă la spital.

AVC apare chiar şi la tinerii sub 30 de ani

Boala apare la vârste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani), şi este a doua cauza de mortalitate (după bolile cardiovasculare). Semnele sau simptomele apar de regulă rapid: senzaţie de slăbiciune, amorţeli sau furnicături la nivelul feţei sau membrelor. Probleme de vorbire sau deînţelegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie şi pot merge până la comă şi stop cardiorespirator.

Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid, pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului. „Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii. 70% dintre pacienţi nu au ştiut ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat, printre factorii de risc numărându-se suprasolicitarea, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul şi fumatul”, mai spune Tudor Ciuhodaru. Florentina SANDU