O echipa de cercetatori romani a intrat in atentia presei internationale, dupa ce a dezvaluit crearea sangelui artificial.

Cercetatorii romani de la facultatea de Chimie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, in frunte cu doctorul conferentiar Radu Silaghi-Dumitrescu, au facut o descoperire extrem de importanta pentru viitorul serviciilor medicale.

Acesti specialisti au testat, deocamdata pe sobolani, hermeritrina, o molecula care transporta oxigenul in sangele unor specii de viermi marini.

„Hemeritrina nu este o substanta noua, dar este pentru prima data folosita in acest scop. Daca la inceput se folosea efectiv sangele viermilor marini, acum aceasta proteina este cultivata cu ajutorul unor bacterii modificate genetic si obtinute in laborator. Solutia mai contine apa, saruri, iar in unele preparate se adauga albumina, o alta proteina, ca agent de protectie fata de agentii de stres“, a explicat doctorul Silaghi-Dumitrescu pentru „Adevarul“.

Sangele artificial a fost testat cu succes pe animale de laborator. Foarte important este faptul ca substanta nu a generat efecte adverse in corpul cobailor, motiv pentru care „sangele” urmeaza sa fie testat si pe oameni.

Descoperirea clujenilor este cu atat mai remarcabila, cu cat numarul donatorilor de sange este in scadere. Fabricarea sangelui artifial va acoperi astfel cererile crescand de material sangvin.

sursa