Mai mult de 50% dintre romance sufera de varice. In majoritatea cazurilor cauzele acestei boli sunt genetice, iar doar 5% dintre cazuri sunt provocate de traumatisme sau de arsuri foarte grave.

Marea problema este ca majoritatea celor care sufera de varice nu se prezinta la medicul specialist, in cel mai fericit caz ajungand doar la medicul de familie, care nu le recomanda tratamente eficiente. Boala are o evolutie silentioasa, iar multi dintre cei care sufera de ea considera ca primele simptome sunt doar o consecinta fireasca a activitatii zilnice.

varicele

Tocmai de aceea, multe simptome sunt ignorate, iar afectiunea este lasata sa se dezvolte si leziunile incep sa afecteze o suprafata cat mai mare. Din nefericire, multi se prezinta la medic doar in acest stadiu, cand varicele devin foarte greu de tratat.

Putina lume stie, insa, ca varicele pot fi fatale, prin faptul ca pot cauza o hemoragie de proportii. “Ruptura unui segment varicos determina o sangerare masiva, care poate pune in pericol viata pacientului. Prima masura intr-o astfel de situatie e oprirea sangerarii prin bandajarea stransa cu o fasa a membrului inferior la nivelul zonei de sangerare, deasupra si dedesubtul a cestei zone”, spune medicul Valerian Ciubotaru, vicepresedintele Societatii Romane de Flebologie.

Totodata, tromboza varicelor sau tromboflebita este o alta complicatie a varicelor, prin coagularea sangelui in vene. Aceasta complicatie necesita o interventie chirurgicala cat mai rapida.

Simptome Varice

Nu ignora aceste semnale care pot sa scoata la iveala faptul ca ai varice: durere sau senzatie de greutate in picioare, senzatia de mancarime simtita la venele de la membrele inferioare, schimbari ale culorii gleznelor. Mergi la un medic specialist daca te confrunti cu astfel de probleme!

Dincolo de factorii genetici, boala varicoasa poate fi provocata si de unele obiceiuri nesanatoase. Suprasolicitarea gambelor prin statul indelungat in picioare, lipsa de miscare, sedentarismul, greutatea peste limita normala, ciorapii mult prea stransi care blocheaza circulatia sangvina, purtatul zilnic al tocurilor inalte, toate acestea cresc riscul dezvoltarii acestei afectiuni.

In ceea ce priveste tratamentul, acesta depinde foarte mult de gravitatea bolii si doar medicul poate sa iti spuna ce sa faci. In multe cazuri se ajunge la interventie chirurgicala.