Avand in vedere faptul ca in Romania (in particular) si la nivel global (la modul general) principalele cauze de mortalitate sunt atacul de cord (la barbati) si accidentul vascular (la femei), am decis sa va prezint informatiile  esentiale legate de studiile efectuate de catre oamenii de stiinta de pe intreg mapamondul avand ca obiect consumul de miez de nuca si produse derivate din acesta , din frunzele de nuc si din mezocarp (coaja verde) de nuci.

Pentru a intelege cat sunt de importante aceste studii, va voi prezenta  si cateva date statistice oficiale referitoare la numarul de noi cazuri de imbolnavire raportate anual in Romania in perioada 1990-2003 pentru clasa de boli ale aparatului circulator, responsabila de majoritatea deceselor inregistrate:

Anul Decese Boli  ale Ap. Circulator,  din care… ..Boala Ischemica a inimii …Boli Cerebro-Vasculare Cazuri noi de boli ale Ap. Circulator Sold Anual Bolnavi (dupa scaderea deceselor)
1990 81086 42260 38826
1991 84538 44512 40026
1992 89378 48103 41275 413000 323622
1993 107899 54501 53398 450000 342101
1994 107700 54220 53480 445000 337300
1995 110713 55569 55144 513000 402287
1996 116240 58665 57575 511000 394760
1997 115262 58252 57010 494000 378738
1998 112264 56790 55474 428000 315736
1999 111880 57635 54245 409000 297120
2000 106425 54427 51998 678000 571575
2001 107642 54868 52774 757000 649358
2002 111719 56509 55210 718000 606281
2003 110603 55180 55423 666000 555397
Total 1473349 751491 721858 6482000 5174275

Sursa: Anuarul Statistic al Romaniei, Editia 2006

Pentru o populatie de aproximativ 22 milioane de locuitori cat areRomania in momentul de fata, este de-a dreptul alarmant ca peste 5 milioane de locuitori sufera de boli ale aparatului circulator. Daca ne uitam ca numarul bolnavilor de aceste boli creste in fiecare an cu peste 600 mii de noi cazuri avem in fata imaginea dezastrului in care se afla starea de sanatate a populatiei Romaniei. Fara a gresi prea mult, obiceiurile alimentare romanesti nu sunt sanatoase  iar consecintele acestor obiceiuri se traduc in sute de mii de decese. Tocmai de aceea consider ca este de importanta deosebita ca fiecare roman sa fie informat  asupra riscurilor la care se suspune de fiecare data cand isi ”submineaza” sanatatea de unul singur. Desi nu ne consoleaza, acest fapt nu este carcteristic doar Romaniei. La nivel global bolile aparatului circulator sunt  prima cauza de mortalitate .

Gravitatea situatiei descrise mai sus este recunoscuta oficial de catre autoritatile romane si de catre cele europene. In data de 16 septembrie 2007, cu ocazia deschiderii oficiale a Congresului

Român de Cardiologie a fost semnată Charta Europeană a Sănătăţii Cardiovasculare (European Heart Health Charter) de către ministrul sănătăţii de atunci (E. Nicolăescu), reprezentantul ministrului educaţiei, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie (prof. dr. R. Căpâlneanu) şi preşedintele Colegiului medicilor din România (prof. dr. M. Cinteză). Semnarea chartei de către reprezentanţii forurilor guvernamentale reprezintă atât o recunoaştere din partea acestora a impactului bolilor cardiovasculare asupra stării de sănătate a populaţiei, cât şi o promisiune de angajament în combaterea lor alături de specialişti.  Acest document poate fi citit integral aici.

Nu sunt adeptul teoriei conspirationiste insa nu pot sa nu remarc ca pentru marile concerne farmaceutice un om sanatos nu este profitabil. Pentru ca nu consuma medicamente. Este posibil ca aceste concerne farmaceutice sa isi doreasca sa mentina o stare de morbiditate accentuata in randul  populatiei, pentru a-si mentine profitabilitatea. Poate tocmai de asta responsabilii politici din toate tarile nu isi dau interesul sa protejeze in mod real sanatatea populatiei prin interzicerea producerii si comercializatii acelor produse alimentare si bauturi care submineaza  sanatatea oamenilor de rand. Pentru
mine asta inseamna GENOCID si nu cred ca politicienii se pot spala pe maini de responsabilitatea functiei lor invocand ” liberul arbitru” si principiile economiei de piata. Pur si simplu acest lucru e inacceptabil.

Daca doriti sa constientizati care este miza financiara la nivel national a consumului de medicamente  destinate ameliorarii ( si nu vindecarii!!!) bolilor aparatului circulator, luati in calcul o suma simbolica de numai 100 de lei/luna pentru fiecare pacient. Rezulta o suma fabuloasa: 648,200,000 lei cheltuiti lunar pentru”ameliorarea” acestor boli. La un curs valutar de 4,18 lei/euro ar rezulta ca aceste cheltuieli insumate in valuta reprezinta peste 155 milioane de euro/luna sau 1,86 miliarde euro/an. Ce se mai poate comenta pe marginea acestor cifre? Nimic!

Intr-un interviu publicat in editia electronica a cotidianului Evenimentul de Iasi, in numarul din data de 16-04-2005, Dr. Alexandrina Petrea, de la cabinetul medical Asclepios din Iaşi, recomanda in caz de hipercolesterolemie o cură cu ulei de nuca de 8-10 zile/lună, cu 2 linguri luate dimineaţa, pe nemîncate. Asta inseamna o doza zilnica de 20-40 grame de ulei de nuca. Efectul benefic este cu mult mai relevant in cazul uleiului de nuca decat in cazul medicatiei alopate, datorita  actiunii sinergetice a uleiului de nuca in cazul unei multitudini de afectiuni ( ale pielii, creierului, vaselor de sange, anti-vermifuge s.a.m.d.). Si daca facem o comparatie din punct de vedere valoric a necesarului de ulei de nuca vs medicatia de” ameliorare” a bolilor aparatului circulator observam ca raportul dintre acestea este de 1:10. Cu alte cuvinte… pe langa beneficiile obtinute ca urmare a efectelor sinergetice ale uleiului de nuca se reduc cheltuielile facute cu medicatia alopata in proportie de 90%. Asta nu inseamna ca medicatia prescrisa de medici poate fi inlocuita imediat si fara efecte adverse, insa e o certitudine ca utilizarea uleiului de nuca  are beneficii cu mult mai mari decat valoarea sa materiala intriseca.

Pe termen mediu si lung, daca se ia in calcul utilizarea produselor derivate din nuc exista perspectiva reducerii considerabile a numarului de cazuri de noi imbolanviri cu boli ale aparatului circulator si nu numai.

Pentru ca dumneavoastra sa puteti evalua cat de benefice sunt efectele consumului de miez de nuca, ulei de nuca, extracte si siropuri din nuci verzi sau de frunze de nuci, mai jos va prezint cateva linkuri catre materiale postate pe internet de catre cercetatori de talie mondiala care si-au oprit atentia asupra acestor produse. In viitorul mai mult sau mai putin indepartat voi posta aceste documente si in limba romana, pentru o mai buna intelegere a lor de catre cei care nu cunosc sau nu stapanesc suficient de bine limba engleza. De asemenea, daca sunteti disponibili si stapaniti suficient de bine limba engleza, va rog sa va aduceti contributia la traducerea si popularizarea acestor materiale despre efectele consumului diferitelor produse rezultate din cultura si exploatarea nucului.

Articole stiintifice despre consumul de produse din nuc:

1. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review.

2.Effects of walnuts on serum lipid levels and blood pressure in normal men.

3. Effect of Polyphenol-Rich Extract from Walnut on Diet-Induced Hypertriglyceridemia in Mice via Enhancement of Fatty Acid Oxidation in the Liver.

4.  Walnut polyphenols prevent liver damage induced by carbon tetrachloride and d-galactosamine: hepatoprotective hydrolyzable tannins in the kernel pellicles of walnut.rel=”external”

5. Antioxidative polyphenols from walnuts (Juglans regia L.)

6.Two novel dicarboxylic Acid derivatives and a new dimeric hydrolyzable tannin from walnuts.

7. Maintaining a physiological blood glucose level with ‘glucolevel’, a combination of four anti-diabetes plants used in the traditional arab herbal medicine.

8.The effects of nuts on coronary heart disease risk.

9. Alpha-linolenic acid content of commonly available nuts in Hangzhou.

10. Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of walnuts, almonds, peanuts, hazelnuts and the macadamia nut.

11. The scientific evidence for a beneficial health relationship between walnuts and coronary heart disease.

12.Fatty acid composition of nuts–implications for cardiovascular health.

13. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials.

14. Acute effects of three high-fat meals with different fat saturations on energy expenditure, substrate oxidation and satiety.

15. The effect of dietary oleic, linoleic, and linolenic acids on fat oxidation and energy expenditure in healthy men.

16. Olive oil and walnut breakfasts reduce the postprandial inflammatory response in mononuclear cells compared with a butter breakfast in healthy men.

17. Butter and walnuts, but not olive oil, elicit postprandial activation of nuclear transcription factor kappaB in peripheral blood mononuclear cells from healthy men

18.Acute effects of high-fat meals enriched with walnuts or olive oil on postprandial endothelial function.

19.Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability, and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal.

20. Bioactive properties and chemical composition of six walnut (Juglans regia L.) cultivars.

21.Vitamin E composition of walnuts (Juglans regia L.): a 3-year comparative study of different cultivars.

22. Walnut (Juglans regia L.) leaves: phenolic compounds, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars.

23.Total phenols, antioxidant potential and antimicrobial activity of walnut (Juglans regia L.) green husks.

24. Triacylglycerol composition of walnut (Juglans regia L.) cultivars: characterization by HPLC-ELSD and chemometrics.

25. Suppression of implanted MDA-MB 231 human breast cancer growth in nude mice by dietary walnut.

26.Removal of oil by walnut shell media.

27. Oxidative stability of tree nut oils.

28.Walnuts reduce aortic ET-1 mRNA levels in hamsters fed a high-fat, atherogenic diet.

29.Walnuts and fatty fish influence different serum lipid fractions in normal to mildly hyperlipidemic individuals: a randomized controlled study.

30. Effect of increasing the omega-3 fatty acid in the diets of animals on the animal products consumed by humans

31. Alpha-linolenic acid and cardiovascular diseases.

32. Antihypertriglyceridemic effect of walnut oil.

33. Blood cholesterol and walnut consumption: a cross-sectional survey in France.

34. Therapeutic effects of borneol-walnut oil in the treatment of purulent otitis media.

35. Effect of ethanolic extract of Juglans regia L. on blood sugar in diabetes-induced rats.

36.The effect of walnut intake on factors related to prostate and vascular health in older men.

37. Nut consumption in Spain and other countries.

38.Levels of the n-3 fatty acid eicosapentaenoic acid in addition to those of alpha linolenic acid are significantly raised in blood lipids by the intake of four walnuts a day in humans.

39. Walnut consumption in hyperlipidemic patients.

40.Does regular walnut consumption lead to weight gain?

41.Melatonin in walnuts: influence on levels of melatonin and total antioxidant capacity of blood.

42. Walnut polyphenolics inhibit in vitro human plasma and LDL oxidation.

sursa: nucifere.com