Hipertensiunea arterială, la fel ca multe alte afecţiuni medicale, este rezulatul unei combinaţii de factori de risc, cum ar fi lipsa exerciţiilor fizice, fumatul şi obezitatea, şi gene. Acum, o echipă internaţională de cercetare a identificat 29 de variaţii genetice în 28 de regiuni ale genomului ce influenţează riscul hipertensiunii.

masurare tensiune arteriala, riscul hipertensiunii

Studiul a fost rezultatul analizei datelor legate de 200.000 de oameni cu rădăcini europene, la el participând sute de oameni de ştiinţă din 24 de ţări. Aceştia au identificat 29 de variaţii genetice, dintre care 16 au fost depistate pentru prima oară, asociate cu tensiunea arterială. Şase dintre noile variaţii au fost dibuite în gene despre care cercetătorii ştiau deja că sunt asociate cu tensiunea arterială, iar celelalte 10 au fost identificate în regiuni neaşteptate ale genomului, oferind indicii despre cum este controlată hipertensiunea.

Fiecare dintre variaţii se găseşte în cel puţin 5% dintre oameni şi a fost asociată cu un risc mic de hipertensiune. Oamenii cu mai multe variaţii prezintă însă un risc mai mare în acest sens, aşa că cercetătorii au dezvoltat un sistem de evaluare a riscului bazat pe combinaţii de variaţii. Pentru a-şi întări rezultatele, oamenii de ştiinţă şi-au extins analiza şi asupra unor indivizi cu descendenţă est-asiatică, sud-asiatică şi africană, în număr de 70.000, la care multe dintre variaţiile genetice depistate în primul lot au fost asociate cu hipertensiunea arterială.

Sursa: Time
Foto: quinn.anya