Poluarea aerului generează mai multe atacuri de cord decât consumul cocainei și impune, în acest sens, un risc la fel de ridicat precum alcoolul, cafeaua sau efortul fizic, susține un studiu publicat în jurnalul Lancet. Sexul, mânia, consumul de marijuana și infecțiile respiratorii pot declanșa la rândul lor atacuri de cord într-o oarecare măsură, însă poluarea aerului, mai ales cea din traficul supraaglomerat, pare să fie principalul factor declanșator.

aerul poluat
Thick pollution can be seen as a man rides his bicycle across the main road running through Beijing’s Tiananmen Square February 21, 2011. REUTERS/David Gray (CHINA – Tags: TRANSPORT ENVIRONMENT SOCIETY)

Tim Nawrot, de la Universitatea Hasselt din Belgia, liderul cercetării, spune că medicii ar trebui să ia în calcul și acest aspect, informează Msnbc. Cel mai mare factor declanșator identificat de echipa lui Nawrot privind atacurile de cord a fost expunerea oamenilor la traficul supraaglomerat, urmat de efortul fizic, alcoolul, cafeaua, poluarea aerului și apoi de mânie, sex, consumul de cocaină și de marijuana și de infecțiile respiratorii. Dacă fumaul pasiv nu a fost inclus în studiu, Nawrot spune că efectele sale ar putea fi similare cu cele ale poluării aerului și a amintit de cercetări anterioare care au arătat că interzisul fumatului în locuri publice a redus semnificativ rata atacurilor de cord.

Organizația Mondială a Sănătății descrie poluarea aerului drept „un risc major pentru sănătate” și pune pe seama ei 2 milioane de morți premature înregistrate anual în întreaga lume. Un raport publicat anul trecut a observat că numeroase mari orașe din Asia, unde proasta calitate a aerului depășește limitele impuse de OMS, poluanții din atmosferă sunt responsabili pentru mai mult de 530.000 de morți premature în fiecare an.