Rămasă fără fonduri și fără medici cu experiență, singura clinică din țară unde puteau fi operați pe inimă bebelușii, cea de la Târgu-Mureș, nu mai face astfel de intervenții, din această lună. Asta înseamnă că statul va trebui să asigure tratamentul în străinătate pentru toți cei 900 de copii care se nasc anual cu malformații la inimă. Cum efortul bugetar este colosal, situația se anunță dramatică.

De parcă nu era suficient că pe aparatele nou-nouţe din secţia de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Marie Curie se aşterne praful, sistemul medical mai primeşte o lovitură. Din octombrie, activitatea unicului centru în care puteau fi operaţi nou-născuţii cu malformaţii cardiace e blocată.

Motivul: după ce în urma reformei în sănătate a fost transformat în secţie a Spitalului de Urgenţă din Târgu-Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare a rămas acum fără doi anestezişti specializaţi timp de opt ani în acest tip de intervenţii. Ultima operaţie a fost făcută joia trecută, când medicii i-au salvat viaţa unei fetiţe de şase săptămâni.

Luptă contracronometru pentru viaţă

Problemele Institutului au început, în martie, anul trecut, când unitatea a fost desfiinţată şi alipită Spitalului de Urgenţă. Măsura a bulversat cu precădere domeniul transplantului şi chirurgia cardiacă pediatrică. Au scăzut fondurile, au fost desfiinţate anumite secţii, Terapia Intensivă a fost restrânsă de la 10 la patru paturi şi peste 20 de asistente au plecat.

„De anul trecut, nu s-a mai făcut niciun transplant la adulţi, iar numărul bebeluşilor operaţi a scăzut de la 350, câţi au fost în 2011, la 100, din ianuarie până acum. Ultima operaţie am făcut-o joi, dar plecarea celor doi anestezişti blochează activitatea. A mai rămas unul singur”, atrage atenţia dr. Radu Deac, fost director al Institutului. În spatele reorganizării sunt decizii politice, este de părere fostul şef, care spune că spitalul nu avea datorii şi primea pacienţi din toată ţara, inclusiv „flotila de bebeluşi adusă de SMURDul lui Raed Arafat”.

La rândul său, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, care şi-a început activitatea la Târgu-Mureş, spune că va încerca să găsească soluţii în acest caz, după discuţii cu medicii.

Problemele sunt mai vechi. De mulţi ani, medicii din Târgu-Mureş nu reuşeau să facă faţă numarului de copii ce necesitau operaţii. Cei în stare critică şi care nu aveau programare erau îndrumaţi către clinici din afară, iar statul plătea pentru ei, în baza formularului E112, între 15.000 si 30.000 de euro. Cum în țara noastră se nasc, în fiecare an, în jur de 900 de copii cu malformații ce necesită urgent intervenție chirurgicală, asta ar însemna cam 81 de milioane de lei, în condițiile în care tot bugetul alocat Sănătății este de 5 miliarde de lei.

Situația se anunță dramatică. Încă de pe acum, zeci de copii aşteaptă să fie operaţi, iar unii dintre ei se sting în aşteptare. Nicoleta Leoncu (6 ani) s-a născut cu malformaţii la inimă şi are nevoie urgent de o a doua operaţie. Prima intervenţie a fost făcută la Târgu-Mureş, însă, acum, medicii le-au recomandat părinţilor să meargă în Germania. „De cinci luni suntem ţinuţi în loc de birocraţie. Abia acum am reuşit să luăm semnăturile pentru formularul E112, ca să plecăm la tratament”, spune tatăl, Marcel Leoncu.

Anul acesta, am făcut 100 de operaţii pe cord la copii, faţă de 350, câte au fost în 2011. De acum, nu vom mai putea opera deloc.

RADU DEAC, fost şef al Institutului de Boli Cardiovasculare

Doctorul Săndică din Germania, ultima speranţă pentru bebeluşi

În contextul problemelor de la Târgu-Mureş, mulţi părinţi îşi duc copiii în Germania, la o clinică de lângă Dortmund, unde lucrează chirurgul Eugen Săndică, singurul din lume care a operat cu succes inima unui copil prematur de doar 600 de grame. Doctorul Săndică salvează anual 100 de copii din România, majoritatea aduşi în stare critică. „Am reuşit să asigur pentru copii şi părinţi transportul gratuit de la aeroport la clinică, precum şi cazarea gratuită în pensiune pe durata spitalizării copilului, costuri ce nu sunt acoperite de formularul E 112”, spune medicul.

Secţia în care pot fi operaţi 100 de bebeluşi are tot ce-i trebuie, mai puţin doctori

Anual, în România se nasc 900 de copii cu malformaţii la inimă. Cu toate acestea, secţia de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, în care s-au investit 3,6 milioane de lei şi unde ar putea fi operaţi 100 de copii, nu a fost nici până acum deschisă. Motivul: lipsă de personal. În acest moment, nu este disponibil niciun medic anestezist specializat în chirurgie cardiovasculară pediatrică. Situaţia devine şi mai absurdă în condiţiile în care pentru fiecare copil operat în străinătate cu formularul E 112, statul român plăteşte până la 30.000 de euro.

Anesteziştii, greu de găsit

Eşecul acestui proiect ambiţios, demarat în septembrie 2009, este atribuit iniţiatorilor săi, care potrivit autorităţilor, au gândit prost proiectul. „Nevoia de chirurgie cardiacă pediatrică e mult mai mare decât cele zece paturi care sunt în clinică. Ne-ar trebui cel puţin 30 de paturi. Dacă facem trei centre cu câte zece paturi, costurile sunt mult mai mari. Cine a gândit acest proiect şi cine l-a aprobat nu l-a gândit până la capăt”, declara Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătăţii. Pe de altă parte, managerul Spitalului „Marie Curie”, Gabriel Smarandache, spune că unitatea medicală a angajat, în martie, în urma deblocării posturilor, un chirurg cardiovascular pentru copii din Franţa, că are medici cardiologi, dar că problema o reprezintă, de fapt, lipsa anesteziştilor pregătiţi pentru acest tip de chirurgie şi a asistentelor medicale.

Sursa: www.evz.ro – 03.10.2012