sfaturi_inima

Bolile cardiovasculare sunt printre principalele cauze de deces in lume. Acestea pot afecta pe oricine, indiferent de varsta. Este important sa ai grija de sanatatea inimii pentru a preveni bolile cardiovasculare si infarctul.

Iata mai jos 11 sfaturi utile pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si infarctului:

1. Este important sa iti cunosti riscul de dezvoltare a unei boli cardiovasculare. Factori precum varsta, genele, stilul de viata si istoricul familial iti pot creste riscul de a suferi de o boala de inima.

2. Ai grija de sanatatea ta, in special daca suferi deja de o boala care te predispune la bolile de inima. Diabetul, bolile de rinichi si obezitatea cresc riscul de a suferi de atac de cord si de probleme cardiovasculare.

3. Nu fuma si evita pe cat posibil fumatul pasiv.

4. Mentine tensiunea arteriala la valori normale. Cumpara un tensiometru si masoara-ti tensiunea arteriala in mod regulat. Daca observi ca aceasta are tendinta sa creasca, consulta-ti medicul de familie.

5. Limiteaza consumul de calorii, deoarece cresterea in greutate te predispune la atacuri de cord. Slabirea brusca si consumul insuficient de calorii poate cauza, de asemenea, boli cardiovasculare.

6. Mentine colesterolul la un nivel normal. Colesterolul rau afecteaza sanatatea ficatului, a intestinelor si, bineinteles, a inimii.

7. Efectueaza exercitii fizice in mod regulat. Mergi pe jos cel putin jumatate de ora in fiecare zi sau efectueaza alte tipuri de activitati pentru a-ti tine greutatea sub control si a-ti mentine inima sanatoasa. Inima este un muschi, prin urmare are nevoie de exercitiu pentru a functiona corespunzator. Efectueaza exercitii cardio cel putin de 4 ori pe saptamana.

8. Stresul creste semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Redu stresul din viata ta prin practicarea de mai multe ori pe zi a rugaciunii, a exercitiilor de relaxare si de respiratie. Lasa negativitatea in urma si adopta un stil de viata mai relaxat.

9. Fii la curent cu ultimele tehnologii si informatii referitoare la bolile cardiovasculare si modurile de prevenire a acestora.

10. Nu mai lua pastile fara un motiv intemeiat. Suplimentele alimentare si produsele asemanatoare iti pot afecta functiile corpului. Consulta medicul inainte de a lua vreun supliment sau medicament nou.

11. Bea periodic sucuri si ceaiuri de intarire a inimii (paducel) si de curatire a sangelui (aronia, urzica).

Nu uita ca inima este cel mai activ organ al corpului. Aceasta lucreaza 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Ai grija de sanatatea inimii prin alegerea unei alimentatii sanatoase, efectuarea de exercitii fizice si eliminarea stresului si a negativismului.